Het sprookjesachtige Topkapi paleis in Instanbul

Nieuws

Een bezoek aan het Topkapi paleis mag zeker niet op je lijstje ontbreken als je een bezoek brengt aan Istanbul!

turkey_istanbul_topkapi_palace_3944808049 Het Topkapi paleis staat op het Seraglio punt tussen de Zee van Marmara en de Gouden Hoorn en kijkt uit over de Bosporus. In opdracht van Sultan Mehmett II is het paleis in 1459 gebouwd en diende het tussen 1465 en 1853 het centrum voor de Osmaanse maatschappij.

Tegenwoordig dient het niet meer als paleis en is het een museum geworden waarbij het beeld wordt neergezet hoe vroeger de Sultans leefden. Om het paleis te mogen bezichtigen wordt er wel entree gevraagd of je kan het paleis bezoeken met de Istanbul Museum Pass. Ze zijn geopend van 9:00 tot 16:45 uur.

Het paleis

Het paleis bestaat uit vier hoven en wordt omringd door een vijf kilometer lange stenen muur. Om bij het eerste hof te komen moet je via Bab-I Hümayn, ook wel de keizerlijke poort genoemd. Vervolgens om bij het tweede hof te komen, die leidt naar de gebouwen waar vroeger de bakkerij, een ziekenhuis en de paardenstallen zaten, ga je via de Babüsselam (de poort van de Groet). Via de poort van Geluk (Babüssade) kom je in het derde hof. Hier bevindt zich het centrum van het paleis, een tuin met de Has Oda. Dat is de privé kamer van het personeel. Ook bevindt zich hier de schatkamer, de bibliotheek en de harem. Het vierde hof diende meer als privé tuin van de Sultanmet een aantal terrasjes en kiosken.

Harem

Het Topkapi paleis werd bewoont door de sultans samen met hun harems. Deze harems bestonden uit vrouwen van de sultan, hun kinderen, zijn minnaressen en het personeel. De mannen in zijn harem werden gecastreerd om er zeker van te zijn dat de kinderen allemaal van de sultan zelf waren.
Als je er een bezoekje aan brengt dan moet je er wel wat tijd voor uit trekken want het is zo groot dat je er makkelijk een halve dag aan kwijt bent om alles te bezichtigen als het geen hele dag is. In sommige kamers worden zelfs nog sieraden en spullen van de oude keuken tentoongesteld.

Ook graag het Topkapi paleis in Instanbul bezoeken? Vraag dan hier uw e-visum voor Turkije aan!