Nu de problemen in Turkije verdwijnen, rukken de cruise maatschappijen weer op

Nieuws

De cruise maatschappijen beginnen Turkije weer in hun routes te stoppen voor 2020 en 2021. In de hoop dat Turkije de problemen die het land had eindelijk achter zich kan laten.

Voorzichtig beginnen

“We beginnen voorzichtig aan terug te komen in 2020 met ‘Island Princess’ en ‘Crown Princess’ met cruises naar Kusadasi” zegt Negin kamali, een woordvoerster van Princess.  Seabourn Cruises keert volgend jaar terug met 20 cruises verdeeld tussen de Odyssey, de Encore en de Ovation naar de havens aan de zuidwestkust van Turkije.

regal_princess_turning_to_starboard_side_in_tallinn_bay_tallinn_10_july_2017

Terreurgroep

Deze veranderingen komen juist nu omdat de terreurgroep ‘Islamitische Staat’ is verdreven naar het kleine grondgebied in Syrië en onder controle is van Syrië. Maar ook omdat het na bijna drie jaar relatief stabiel is gebleven na een couppoging door een Turkse militaire factie in 2016.

Vierde kwartaal

In een conference call met analisten van Wall Street om de inkomsten van het vierde kwartaal te bespreken vertelt de voorzitter van Norwegian Cruise line Holdings, Frank Del Rio, dat de belangstelling van passagiers voor het reizen naar de Oostelijke Middellandse Zee is toegenomen en ook het vertrouwen in de beveiliging door de cruise maatschappijen is een zegen voor de industrie.

“Turkije is de belangrijkste bestemming die de afgelopen jaren een soort van off-limits was voor de industrie”, zegt Del Rio. “Dus het feit dat de Noord-Amerikaanse consument, die de meeste van deze cruises in het Oostelijke Middellandse Zee gebied boekt, lijkt terug te willen komen naar de Oostelijke Middellandse Zee en bereid is om een premierijs te betalen, is heel goed voor 2020.

Kusadasi

Een paar kleine bestemmingsgerichte cruise maatschappijen doen al een beroep op Turkije. Het gaat dan met name om; Windstar cruises, Azamara Club Cruises en Siversea Cruises. Ze worden dit jaar vergezeld door schepen zoals Oceania Cruices’ Riviera welke op 12 juli een eerste van de drie geplande cruises zal gaan maken op Kusadasi.

Beter beladen

Del Rio zei ook tijdens de conference call dat geavanceerde boekingen voor de afvaarten dit jaar waar Turkije bij betrokken is “beter beladen waren en tegen een hogere prijs dan de omringende afvaarten waar Turkije niet bij betrokken was”.
Oceania en Regent Seven Seas Cruises hebben beide 12 cruises staan in Turkije voor dit jaar en 20 voor volgend jaar.

“Wanneer de Oostelijke Middellandse Zee goed is, is deze net zo goed als de beste van alle routes”, aldus Del Rio. “Dus we kijken er allemaal naar uit om onze aanwezigheid daar te kunnen vergroten.”

Istanbul

Niet alle bestemmingen in Turkije profiteren hier evenveel van. De culturele en toeristische hoofdstad van het land, Istanbul, was ooit het anker van een Oostelijke Middellandse Zee route welke tussen Venetië en Turkije liep. Maar het was ook de locatie van een door de Islamitische Staat geïnspireerde aanval op de luchthaven in 2016 waarbij drie aanvallers 45 mensen hebben gedood.

2015

In 2015, het laatste jaar voordat de meeste cruisemaatschappijen stopten om naar Turkije te gaan, had Istanbul meer dan 300 cruises geboekt staan en 600.000 passagiers. Het aantal geboekte cruises zakte in 2016 naar 42. Afgelopen jaar waren dit er helaas nog maar vier volgens de Turkse directoraat-generaal van Merchant Marine.

Celestyal Criuises

De situatie zal aan het einde van dit jaar enigszins verbeteren. Celestyal Cruises vaart zijn Eclectic Aegean route vanaf oktober. Ze  brengen zes overnachtingen door in Istanbul tot aan het einde van november. Ook zal het een bezoek brengen aan Canakkale bij de ingang van de Dardanellen. Hierrdoor worden excursies naar Troy en Gallipoli mogelijk, zegt de cruise maatschappij.

Holland America Lines heeft zeven overnachtingen gepland staan in Istanbul. In de zomer van 2020 varen ze vanuit Venetië van de Zuiderdam, Nieuw Amsterdam en Veendam. Oceania cruises heeft er zeven gepland staan in de zomer van dit jaar.