Gewoontes en cultuur in Turkije

Nieuws

Turken zijn heel sociaal en gastvrij, het is daar heel normaal dat vrienden, familie en buren veel bij elkaar komen, zelfs spontane bezoekjes. Een van de Turkse gewoontes is dan ook dat ze hun bezoekers altijd koffie en thee aanbieden en ook uitnodigen om samen te eten. Sla je dit af dan is dit onbeleefd. Ga je op hun voorstel in dan is het ook gebruikelijk om “te laat” te komen, zodat je de gastheer of vrouw de tijd geeft om zich voor te bereiden op het bezoek.

Begroeten

Begroeten kent daar ook zijn eigen regels. Zo begroet je in de familie oudere mensen door hun hand te kussen en deze naar je voorhoofd te brengen, zo laat je zien respect te hebben voor ze. Wanneer de oudste man uit de familie een kamer betreedt dan staat iedereen uit respect en beleefdheid op, om hun zitplaats aan te bieden.

Tafelmanieren

Zoals wij onze tafelmanieren hebben, kennen zij dit in Turkije ook. Bij hun is het namelijk zo dat jonge mensen moeten wachten voor ze beginnen met eten totdat de ouderen begonnen zijn, ook mag er niemand eerder van tafel af dan dat de oudste is opgestaan.

In een Turks restaurant zal er ook nooit lang een vies bord op tafel staan. Zodra je klaar bent met eten wordt deze zo snel mogelijk weggehaald. Niet omdat er plaats gemaakt moet worden voor nieuwe gasten maar uit respect omdat ze niet willen dat je boven een vies bord zit. Wanneer je gebruik wilt maken van tandenstokers dan mag dat, maar wel tijdens gebruik je andere hand voor je mond doen. Ook is het onbeleefd om in het openbaar te niezen.

Wanneer je uitgenodigd wordt om bij een Turkse familie te mogen eten, dan gebeurd het nog wel eens dat er gegeten wordt aan een lage tafel waarbij je moet zitten op kussens, denk er dan aan dat je je voeten bedekt. Voor Turkse mensen zijn voeten onrein en mogen niet getoond worden.

Mocht je niet op de uitnodiging in kunnen gaan wanneer je gevraagd wordt om te komen eten, wat je overigens als een eer moet beschouwen maar soms kan het niet anders, dan is het beleeft om de uitnodiging af te wijzen door middel van een hand op je borst te plaatsen en met je andere hand op je horloge te wijzen, vervolgens wijs je in de richting waar je heen moet. Dit gebaar zal worden gewaardeerd en laat zien dat je hun gewoontes respecteert.

Ook het opscheppen van eten gaat daar anders dan hier in Nederland. Hier maakt het namelijk niet uit welke hand je ervoor gebruikt. In Turkije is dit wel anders, de rechterhand wordt hiervoor gebruikt, omdat de linker wordt gebruikt voor het afvegen bij toilet bezoek en andere lichaamshygiëne.

Turkse gewoontes

Waar je ook komt,  drink uit beleefdheid dan een kopje mee. Mocht je voor koffie wtgtgkiezen dan is het de gewoonte zodra de koffie op is om je kopje om te draaien zodat men de koffiedik kunnen zien.

Zodra je bij de Turkse mensen hun huis wil betreden doe daneerst je schoenen uit. Er staan dan verschillende maten sloffen klaar waar je gebruik van mag maken zodat je geen koude voeten krijgt.

Ramadan

Ook hoort de Ramadan hierbij. Die volgens de islamitische kalender de negende maand van het jaar is. De Ramadan duurt 30 dagen en wordt hierna afgesloten met een Suikerfeest. In de maand van de Ramadan is het de bedoeling dat er gevast wordt tussen zonsopkomst en zonsondergang.

Wat houdt vasten nou precies in? Hiermee wordt bedoelt dat er tussen zonsopkomst en zonsondergang niet gerookt wordt,geen geslachtsgemeenschap is en er niet gegeten en gedronken wordt met uitzondering op de regel zoals voor de zieken, zwangere vrouwen en voor vrouwen tijdens hun periode van de maand. En voor diegene waarvoor het vasten een mogelijke risico met zich meebrengt.

Vijf redenen voor de moslims om te vasten zijn; gehoorzaamheid aan god, zuivering van de ziel, zelfdiscipline, een manier om aan je zwakheden te werken en het laten voelen hoe het is om honger te hebben.

Ook eens deze gewoontes ervaren in Turkije? Vraag dan hier uw e-visum voor Turkije aan.