Didum, van vissersdorp naar echt vakantieoord

Nieuws

Aan de Egeïsche kust in het westen van Turkije ligt het plaatsje Didum. Didum ligt in de provincie Aydin en grenst aan het dorpje Altinkum. Tegenover Didum ligt het schiereiland Bodrum.

didim-871110_960_720

Door de groei van de twee dorpen is Altinkum nu het strand en de boulevard van Didum geworden. Vroeger waren het twee op zichzelf staande vissersdorpen. De dorpen kwamen in trek bij mensen van de stad en gingen hier hun zomerhuizen bouwen. Veel van de vakantiewoningen worden nu permanent bewoont, dit kwam omdat het economisch slechter ging met Turkije en er in de steden minder werk was. Didum is nu echt een vakantieoord geworden.

Wat te doen

In Didum zijn veel terrasjes, restaurants en een leuk centrum met winkeltjes te vinden. Wat zeker ook de moeite waard is om eens te bezoeken is Apollo. Apollo wordt ook wel e meest imposante tempel van heel Turkije genoemd. Of maak een mooi boottocht langs de kust. Jachtverhuur Turkije verhuurt zeilboten, motorboten, catamarans en gulets waarmee uw ideale boottocht kunt maken.

Zuilen

De grote zuilen aan de voorkant van de tempel doet men denken aan Egyptische monumenten. Ze zeggen ook wel dat Didyma (wat staat voor tweeling in het Grieks) verwijst naar de tempel Apollo. De andere tempel is Artemis. Als je didum binnenkomt vind je de ruïnes van Apollo. De overblijfselen van de overweldigende grote tempel, grote witte marmeren zuilen, staan er nog. Men zegt dat alleen de veranda van de tempel al uit 120 zuilen heeft bestaan.

Niet origineel

Oorspronkelijk zijn de ruïnes die je nu ziet niet de originele tempel zoals deze eerst was gebouwd in de oudheid. Ze hebben de tempel opnieuw moeten opbouwen nadat de tempel was verwoest door een aardbeving. Onder leiding van Alexander de Grote waren ze begonnen aan de heropbouw, maar deze hebben ze nooit afgemaakt.

Honderden jaren hebben ze geprobeerd om de tempel te herbouwen, maar steeds werd er weer gestaakt met de heropbouw. Men zegt dat de komst van het christendom er toe geleid heeft dat ze de tempel hebben afgebouwd.

Niet te druk

Apollo is leuke bezienswaardigheid waar het nog niet te druk is met toeristen. In de tuin van Apollo staat het hoofd van Medusa met slangen. Medusa is in de Griekse Mythologie een van de drie Gorgonen, ook wel een soort vrouwelijk monster genoemd. Volgens de mythologie moet je Medusa niet in de ogen kijken, wie dat wel deed zou ter plekke in steen veranderen.

Wilt u ook eens een bezoekje brengen aan Didum? Vraag hier uw evisum aan!