Er wordt nieuw leven geblazen in Istanbul Atatürk Airport

Nieuws

De Istanbul Atatürk Airport zal gewoon op volle capaciteit blijven draaien wat de passagiersvluchten betreft. Alle hangars en twee startbanen zullen in gebruik blijven. Maar, er zijn plannen om een gedeelte van de luchthaven te verbouwen tot een luchtvaartuniversiteit. Binnen een jaar verwachten ze de cargoafdeling te hebben verplaatst naar de nieuwe luchthaven.

43935843655_b2ce0bd1ed_b
Luchtvaartcentrum

Een zeer belangrijk deel van de luchthaven blijft intact. Door deze verbouwing zal de luchthaven worden omgevormd tot een soort van luchtvaartcentrum met twee startbanen van drie kilometer lang aan de kant van Florya.

Ook de onderhoudscentra en de hangars blijven intact en zullen in gebruik worden genomen. Mocht er ooit behoefte zijn aan een nieuwe militaire luchthaven dan zou deze geplaatst kunnen worden in het gedeelte dat aan de kant van Florya ligt.

De universiteit

Er zal dus een universiteit gemaakt worden van het grootste gedeelte van de luchthaven. Hier kunnen jongeren terecht van over de hele wereld om trainingen en opleidingen te volgen. Zij zullen dan opgeleid worden als bijvoorbeeld; piloot, cabinepersoneel of luchtverkeersleiders. Hoe ze het precies gaan indelen is nog niet helemaal duidelijk maar het zal in elk geval voldoende capaciteit hebben om aan de noden van Turkije te voldoen.

Uiteraard zullen passagiers van privé-jets worden verwelkomt wanneer deze aankomen. Ook blijft de paspoortcontrole bestaan, de douane zal zich er vestigen en er zullen zelfs taks-free en eet- en drinkgelegenheden zijn. Privé-jets uit binnen- en buitenland krijgen hun eigen parkeerplaats.

Beurzen

Daarnaast zullen er luchtvaartbeurzen georganiseerd worden op de universiteit, zoals Teknofest en de Istanbul Airshow. De producten van de luchtvaartindustrie zullen in een speciaal hiervoor ingerichte ruimte worden tentoongesteld. Zo krijgen buitenlandse toeristen een helder beeld van de Turkse militaire vloot. De luchthaven, welke ongeveer een miljard dollar waard is, krijgt op deze manier een tweede leven.

Hotels in de buurt hebben ook baat bij de herstructurering, zij zullen hierdoor meer reserveringen binnenkrijgen. Wat nog niet helemaal zeker is, is of de EPLCB (Europese Professionele luchtvaartconventie en -Beurs) er zich ook zal huisvesten. Voor mensen welke in Europa professioneel met luchtvaart bezig zijn is de een jaarlijkse ontmoetingsplaats.

Volkstuin

Er is een groot stuk wat gereserveerd is voor het maken van een volkstuin. Helaas is het nog niet zeker wat er moet gebeuren met de 6 meter brede en 2.6 kilometer lange startbaan die in de richting van Florya- Atarköy loopt. Hierover zal later pas een besluit worden genomen door het Directoraat-Generaal voor de Luchthavens, de organisatoren van Teknofest, het ministerie van Transport en de commandant van de nationale luchtmacht, Görkem Aksoy. Zodra zij een besluit hebben genomen zal dit voorgelegd worden een president Recep Tayyip Erdoğan.

Het concept is inmiddels voor een algemeen luchtvaartcentrum, maar de laatste puntjes moeten nog op de spreekwoordelijke ‘i’ worden gezet.

Ook naar Turkije om de nieuwe luchthaven te bekijken? Start dan hier uw aanvraag voor uw evisum.