Gebedshuizen in Turkije kosteloos voor minderheden

Nieuws

Er worden kosteloos gebedshuizen in Turkije open gesteld zoals kerken, kloosters en synagogen voor de minderheidsgroeperingen door de Turkse regering. Welke lange geschiedenis van multiculturele tolerantie in Turkije heeft laten zien door de jaren heen.

Het hoogste besluitvormingsorgaan, de stichtingsraad, beheert en controleert religieuze stichtingen. Zij hebben dit besluit dan ook ondertekent wat het hele proces uiteindelijk alleen maar zal voorspoedigen. Want door het ondertekenen van het besluit kunnen onroerende goederen van het Directoraat, zoals kerken, kloosters en synagogen voor niets worden toegekend aan de desbetreffende stichtingen. Voorheen werden dit soort toekenningen alleen maar voor moskeeën aangeboden.

Stichting

De Sacre Coeur kerk, welke in het Taksim district staat van Istanbul, is voor 49 jaar lang toegekend aan de Stichting van de Assyrische Katholieke Kerk door dit besluit. De Mar Yuhanna Kerk in de zuidelijke provincie Hatay werd ook toegekend. Deze werd toegewezen aan de Griekse Orthodoxe Kerkstichting Arsuz.

De hoofd van de Assyrische kerkstichting , Zeki Basatemir, vertelde dat de toekenning van de Sacre Coeur kerk het twintig jaar durend geschil heeft beëindigd. Ook gaf hij aan dat de banden met het Directoraat van de Stichtingen er ook heel positief in staan. “Een derde van mijn leven werd besteed aan het oplossen van een conflict over de toewijzing van deze kerk. Deze beslissing is een grote opluchting en maakt ons zo gelukkig,” aldus Basatemir.

Sacre Coeur kerk

kerk
De mensen die deze kerk normaal gesproken bezoeken zijn Assyrische katholieken en wonen in Istanbul. De kerk werd in 1910 gebouwd door jezuïetenpriesters en werd later een onderdeel van de Turkse schatkist nadat de jezuïeten uit Turkije trokken. Eind jaren zeventig hebben ze de kerk hersteld en werd deze in gebruik genomen door Assyrische katholieken uit Zuidoost-Anatolië. De reden hiervan was omdat Istanbul destijds geen kerk had.
De kerk werd al eerder voor een bepaalde tijd toegewezen aan een stichting. Dit was in 1997 en wel voor 99 jaar lang. Echter, kort na die besluit zijn er problemen ontstaan over deze kosteloze toewijzing tussen de Turkse schatkist en het Directoraat Stichtingen. Deze nieuwe ontwikkeling heeft dan ook eindelijk een einde gemaakt aan het conflict.