Gobekli Tepe, een waar mysterie

Nieuws

pilaar_teke

Gobekli Tepe, niet heel erg bekend, maar door archeologen als DE vondst van het millennium gezien. Dit heeft ook te maken met het feit dat het de oudste tempel is ter wereld, zo’n 11.500 jaar oud en het zou stammen uit het begin van het Neolithicum tijdperk.

Ontdekking

 

In 1962 werden de eerste opgravingen gedaan bij Gobekli Tepe, Klaus Schmidt, een Duitse archeoloog, hoorde dat er een heuvel was. Een heuvel die niet leek op een natuurlijke verschijning en besloot op onderzoek uit te gaan. Hij trof vele hoeveelheden stenen werktuigen aan en had al gauw door dat hier meer moest zijn geweest. Samen met een Duits archeologisch instituut en in samenwerking met het Museum Sanliurfa begonnen ze aan de opgravingen.
Doordat veel van de stenen onder het landbouwgrond van de boeren zat is er veel verloren gegaan. Omdat de boeren deze stuk hebben gemaakt en of verwijderd. Zonder dat de boeren het wisten, is er dus veel van deze bijzondere site, Gobekli Tepe, verloren gegaan.

Verscheidene grondlagen

 

Uit onderzoek en de opgravingen is gebleken dat deze tempel duizenden jaren is gebruikt door meerdere bewoners hiervan. Dit blijkt namelijk uit de drie grondlagen uit verschillende perioden die de archeologen gevonden hebben. In de oudste grondlaag, 11.000 – 9000 voor Christus,  vonden T-vormige pilaren die samen met wat muren een cirkel vormen. Deze leken nogal op de vroege steentijd; de Stonehenge. Echter,  deze pilaren waren versierd met symbolen zoals stieren, zwijnen, vogels, slangen, en leeuwen. en waren verfijnder. Tijdens de onderzoeken kwamen ze nog meer van deze bouwwerken tegen die zo’n 10 tot 30 meter doorsnee hadden. Schmidt denkt dat de zuilen een soort totems zijn, die de vorm van een mens heeft welke gespreid staat met zijn armen. En zo werden er generaties naar generaties nieuwe cirkels gebouwd. Steeds als er nieuwe gebouwd werden werd de oude cirkel opgevuld met puin.

 
In loop der tijd, werden de stenen kleiner, en eenvoudiger. 8200 jaar voor Christus lijken ze gestopt te zijn met het bouwen van deze cirkels. In 2003 onthulden men door onderzoeken dat er op zijn minst wel 20 steenkringen verspreid liggen onder de oppervlakte. Zo denkt men dat deze cirkels hebben bijgedragen tot het in stand houden van het tempelcomplex. Tot op de dag van vandaag wordt er nog veel gespeculeerd onder de archeologen. Helaas blijven na al die jaren nog zoveel vragen onbeantwoord, en blijft het complex een waar mysterie.

 

Voor wie eens iets anders wil dan een strand vakantie en die geïnteresseerd is in een stukje geschiedenis dan is dit zeker de moeite waard om hier een kijkje te gaan nemen. U kunt hier uw e-visum voor Turkije aanvragen.