Het Hadespoort mysterie, in Denizli Turkije, opgelost

Nieuws

Vroeger dacht men dat “Poort naar de Hel”, een zeer oude Griekse site in de provincie Denizli Turkije, mensen kon doden wanneer ze te dichtbij kwamen door de adem van een boze god. Dit schijnt echter een giftig gas te zijn waaraan mensen kunnen sterven.

Hadespoort

Deze poort des doden wordt ook wel de “Hadespoort” genoemd naar de Griekse God van de dood. De legende vertelt dat als mensen te dichtbij de “Hadespoort” komen, ze meteen dood neervallen en naar de onderwereld worden gestuurd. Tot op heden werd deze mythe beschouwd als een overdrijving.
Deze grot staat in de antieke stad Hierapolis. Een aantal onderzoekers van de Duitse Universiteit van Duisburg-Essen zijn op onderzoek gegaan naar de mythe rond deze grot in Hierapolis. Al snel kwamen zij tot de ontdekking dat er een geomorfische verklaring zou zijn voor de slachtoffers die gevallen zijn.

Verklaring

De verklaring luidt als volgt; de grot ligt recht boven de Babadag-breuklijn waaruit carbondioxide ontsnapt zou zijn vanuit de aardkorst naar de grot. Het concentratieniveau zou dodelijk geweest zijn voor de mensen in die tijd.
“In een grot, onder de tempel van Pluto, werd er CO2 gevonden aan dodelijke concentraties van maar liefst 91%. Bijzonder genoeg worden deze geuren nog steeds uitgestoten in concentraties die tegenwoordig insecten, vogels en zoogdieren doden,” aldus de onderzoekers.

Breuklijn

Dit was niet het enige effect wat de breuklijn had op de stad. Gelukkig wel een positiever effect, het zorgde er namelijk voor dat deze stad populair werd onder de toeristen. Naast de ruïnes van Hierapolis lopen kleurrijke minerale warmtebronnen langs heuvels naar beneden.

image-2018-04-28-2-1

De naam Hierapolis zal u waarschijnlijk niets zeggen, maar deze stad staat nu bekend onder de naam Pamukkale. En deze bijzondere plaats is tegenwoordig wel heel erg populair. In de tweede eeuw voor Christus werd de site als een helende spa gebruikt omdat men dacht de spa een helende werking had. Nu worden deze therapeutische warmwaterbronnen nog steeds gebruikt door bezoekers, omdat het zo fijn is voor bijvoorbeeld pijnlijke spieren. Ook kunnen toeristen de ruïnes van de stad bezoeken of het artifactrijke Archeologiemuseum van Hierpolis