Letterlijk in de wolken, de Yilmaz Moskee in Rize

Nieuws

De moskee, gelegen op de top van de Kibledagi berg in de provincie Rize, aan de Zwarte Zee is in de afgelopen twee jaar uitgebloeid tot een zeer populaire bezienswaardigheid. Deze moskee genaamd Yilmaz Moskee, wordt intrigerend gevonden door vele toeristen. Niet alleen voor de gelovigen maar ook voor de niet-gelovige maar nieuwsgierige bezoekers. Wat deze moskee vooral bijzonder maakt, en bijna enig in zijn soort, is dat deze omringd wordt door wouden wat een adembenemend uitzicht biedt.

In de wolken

Er komen ook veel (hobby) fotografen op deze bijzondere Moskee af. En ook dat heeft een reden, de Moskee ligt namelijk met een hoogte van 1160 meter sowolkenms letterlijk tussen de wolken. U kunt zich dus vast wel voorstellen dat dit voor prachtige foto’s zorgt. Er is recentelijk een geheel nieuw wandelpad aangelegd die u kunt volgen om zo bij de Moskee te komen. Wat de Turken enorm opvalt, is dat er veel Arabische toeristen deze Moskee bezoeken.

Verbouwd

Recep Tayyip Erdoğan is geboren in het dorp waar de Moskee staat. De Moskee stamt oorspronkelijk uit de 19e eeuw, maar is later helemaal verbouwd om de Moskee meer stevigheid te bieden. De Moskee in heropgebouwd naar het model van een bestaande Moskee namelijk; Uskudar Moskee in Istanbul. De lokale autoriteiten hebben er voor gezorgd dat de gehele Moskee en het gebied er omheen opgeknapt werd om het aantrekkelijker te maken voor de bezoeker. Dat is ook de voornaamste reden waarom ze om de Moskee wouden hebben aangelegd. Erdoğan heeft dit hele proces nauwlettend gevolgd en heeft de bemanning aangemoedigd de verbouwing zo snel mogelijk af te ronden.
Het terrein in en om de Moskee is zo’n 275 m² groot en biedt onderdak voor zo’n 200 bezoekers. “Het vrouwengedeelte, dat 45 vierkante meter groot is, heeft ook een speciale plek voor babyverzorging” aldus de architect Yusuf Yılmaz. De verbouwing heeft al met al 14 maanden geduurd.

Dagelijkse gebeden

De Moskee is eigenlijk niet geschikt voor de dagelijkse gebeden gezien het voor voetgangers best lastig kan zijn om de top te bereiken. Mustekim Karali, de Imam van de Moskee, zegt dat het voornamelijk toeristen uit Moslimlanden zijn die op de Moskee afkomen, met name uit Saudi-Arabië en Maleisië. De overige toeristen en de Turken zelf combineren een bezoekje aan de Moskee vaak met het verkennen van de omgeving er omheen. “De beste materialen werden gebruikt in de constructie. Het eindproduct is echt een meesterwerk. We denken dat het veel belangstelling en aandacht zal trekken, ” aldus Ihsan Selim Baydaş (Güneysu Districtsgouverneur).

Wilt u ook graag deze Moskee komen bewonderen? Vraag dan eerst uw e-visum hier aan!