Ramadan is weer voorbij, Suikerfeest is gevierd

Nieuws

Moslims vieren na een maand lang vasten het Suikerfeest (Eid-al-Fit) om de Ramadan af te sluiten. Bakkers hebben het altijd erg druk rondom Suikerfeest. Zij bakken dan extra veel koekjes en baklava voor het feest.

Heel druk

Een medewerker van Divan Baklava in Amsterdam zegt het volgende op de dag van het Suikerfeest; “Zo rond negen uur ’s avonds (tijdens de ramadan, red.) kwamen de klanten een stukje baklava halen. “We waren de hele maand tot half tien open, zodat klanten een toetje konden komen halen. Een klant per half uur, zoiets. Maar vandaag is het heel druk, ik denk wel tien klanten per uur. We hebben meer dan vijftig bestellingen van hele platen en kilo’s koekjes. Mijn collega heeft vannacht de hele nacht baklava staan bakken, en ik werk van 7.00 tot vanavond 19.00 uur”, aldus de medewerker.

ramadan

Traditie

Traditie voor de moslims is om de ochtend van het Suikerfeest eerst naar de moskee te gaan. Daarna gaan ze vaak op visite bij familie en vrienden en krijgen de kinderen cadeautjes. Er zijn zelfs scholen die kinderen die dag vrij geven, zo ook werkgevers en hun medewerkers.

De naam zegt het eigenlijk, tijdens Suikerfeest eet je voornamelijk zoete lekkernijen. Er worden dan ook veel koekjes en baklava gekocht. Maar de Rotterdamse slager zegt dat ze ook vooral de boterham met kaas hebben gemist. “We blijven toch Hollanders en iedereen heeft die boterham met kaas gemist. Of koekjes. Voor het Suikerfeest ga je geen vlees inslaan, dat doen we met het Offerfeest. Wij zijn vandaag ook dicht, er komen toch geen klanten.”

Moskee

Nadat de mannen in de ochtend naar de moskee zijn geweest, komen ze brood halen, zegt bakker Özcan van bakkerij Emin in Utrecht. “We zijn daarom een uurtje eerder open gegaan. Vanochtend was het heel druk en kocht iedereen Turks brood en baklava. Dat is goed, want tijdens ramadan was het rustig. Iedereen vastte.”

Datum Suikerfeest verschilt

Het Suikerfeest duurt drie dagen maar wordt niet over de hele wereld op dezelfde dagen gevierd. Dit jaar vierden de moslims in Nederland, België en in de VS op 4 juni Suikerfeest, maar in Thailand, Indonesië, Syrië, Pakistan, Egypte en Australië werd het op 5 juni gevierd.

De reden hiervan is dat sommige culturen zoals de Marokkaanse, naar de maanstand kijken, terwijl in andere landen zoals Turkije de datum op voorhand wordt berekend.

Ramadan en Suikerfeest verschuiven

De datum dat de Ramadan begint staat niet vast en verschilt dus elk jaar. Dat heeft te maken met dat de islamitische kalender gebaseerd is op de maanstand. Hiermee verschuift dus ook de dag waarop Suikerfeest gevierd wordt. In 2020 begint de Ramadan eind april tot eind mei. Een aantal jaar geleden viel de vastenmaand middenin de zomer, wat het vasten een stuk zwaarder maakt. Maar de Ramadan wordt over een jaar of tien in de winter gehouden. Tijdens de Ramadan mogen moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet drinken, eten en roken.