Rode toren van Alanya, ook wel Kizil Kule genoemd

Nieuws

De rode toren, ook wel de Kizil Kule genoemd, staat naast de haven en is zo’n 33 meter hoog met een doorsnede van 29 meter en is achthoekig qua vorm. Deze toren is het symbool van Alanya en werd in de 13e eeuw gebouwd om toezicht op de werf en haven te houden en deze te beschermen tegen de vijanden. De vijand kon zo goed gezien worden en ze konden zich hierdoor goed tegen de vijanden weren. In 1226 was de bouw van de toren klaar. Sultan Alaeddin keykubat I. was de opdrachtgever om deze toren te bouwen.

De naam van de toren is ontstaan omdat de hoogste verdieping, de vijfde, van rode bakstenen is gebouwd. De rest van de toren is gebouwd met oud marmer. De top van de toren is te bereiken door middel van een steile stenen trap met 85 treden. De onderste verdieping wordt gebruikt voor tentoonstellingen. Tegen betaling mag je hier naar binnen en kan je vanaf de toren genieten van het prachtige uitzicht.

Kasteel van Alanyarode-toren

Een echte aanrader is het kasteel van Alanya. Deze ligt op ongeveer 30 tot 40 minuten lopen vanaf de rode toren. Het is een behoorlijke klim, dus het is aan te raden om met de dolmus (minibus) naar boven te gaan. Het kasteel staat op een 250 meter hoge berg boven de zeespiegel. Het kasteel werd ook gebouwd door de Seldsjoekse heerser Alaeddin keykubat I in de 13e eeuw. Het kasteel bestaat uit 140 torentjes, verdeeld over een 6,5 kilometer lange muur met verschillende toegangspoorten. De poorten hebben helaas door de jaren heen wel enige schade opgelopen. Binnen de kasteelmuren bevind zich een wateropslag en een Byzantijnse kerk. Om het kasteel te mogen bezoeken moet ook hiervoor weer entree betaald worden. Van 10.00 uur tot 19.00 uur is het kasteel geopend voor bezoekers. Maar het uitzicht wat je dan over de stad Alanya hebt is het dan ook meer dan waard.

Ook graag een bezoek brengen aan de rode toren? Vraag dan hier uw e-visum aan!