Safranbolu, de stad met 1008 monumenten

Nieuws

In de Zwarte zee regio ligt in de provincie Karabuk, in het noorden van Turkije, Safranbolu. Vroeger ook wel Zalifre en Tarakliborlu genoemd. De stad ligt op een hoogte van 485 meter en is een Ottomaanse stad met zo’n 1008 monumenten waaronder vijfentwintig moskeeën, één museum, een zonnewijzer, vijf tombes en acht historische fonteinen. hierdoor valt een groot deel van de stad onder het werelderfgoed van Unesco.

safranbolu_20180127_213816_by_nevit-dc3k9rd

Ottomaanse rijk

De bouw van deze stad werd sterk beïnvloed door het Ottomaanse rijk en dit vind je terug in de bouw van de huizen waarbij ze natuurlijke materialen hebben gebruikt en waarbij de plafonds werden voorzien van mooie beschilderingen of houtsnijwerk.

Samframpolis

De naam van de stad komt voort uit het woord saffraan wat in het Grieks ‘Samframpolis’ genoemd werd. De stad was vanaf de 13e eeuw tot aan begin 20e eeuw een belangrijke rustplaats die lag op de handelsroute van oost naar West. In de 17e eeuw werd de stad zelf een handelsstad waar ze dure saffraan en leerbewerking verhandelden. Deze saffraan werd als beste van de wereld gezien en had als bijnaam het “rode goud’. Deze werd ook wel gebruikt in verschillende etenswaren als kleurstof.

Natuur

Niet alleen voor de mooie monumenten kan je in het mooie plaatsje terecht maar ook voor echte natuurliefhebbers is dit plaatsje een aanrader. Dit prachtige natuurgebied is een wandelomgeving in een groen heuvelachtig gebied. Daar zijn mooie grotten en waterval te bezichtigen. Voor een wandeltocht in deze omgeving is het handig een zakmes bij de hand te hebben, bijvoorbeeld een Opinel zakmes. Hou je van een beetje hoogte, dan is een bezoekje aan de Tokatli kloof  zeker de moeite waard. Boven de kloof ligt een glazen terras genaamd het “kristal terras.” Deze bevindt zich op zo’n 80 meter hoogte met een adembenemend uitzicht. De kloof heeft een lengte van zo’n vier kilometer. Via trappen is het restaurant en het terras goed te bereiken.

Ook graag een bezoekje nemen aan Safranbolu? Vraag dan hier uw evisum aan!