Turken brouwen eigen drank vanwege hoge belasting op alcohol

Uncategorized

Doordat de belasting op alcohol zo drastisch omhoog is gegaan, zijn de Turken hun eigen drank lekker thuis gaan maken. Hierdoor is de verkoop van ethylalcohol (Ethanol) flink gestegen in supermarkten. Zelfs de traditionele drank rakı maken ze voortaan gewoon zelf.

Belasting

Op een 70cl fles rakı betaal je nu bijna twee derde van de prijs. Dit komt doordat de belastingen op rakı met 265% zijn gestegen vanaf 2006 tot 2016 laat Daily Dünya weten begin september. In juli is er wederom een stijging geweest op de belasting van rakı. Momenteel betaal je voor een fles van 70cl in een supermarkt zo’n €22,79 (93 Turkse lira) waarvan €14,70 rechtsreeks naar de belasting gaat.

Niet te betalen

Door deze enorme (en tevens blijvende) stijging van belasting op speciale consumptie zijn alcoholische dranken voor de meeste Turkse consumenten niet meer te betalen. Dit heeft weer en negatieve invloed op de nationale consumptie. Om onder deze stijging van belasting uit te komen zijn vele Turken thuis begonnen met het maken van hun eigen alcoholische dranken. Volgens verantwoordelijken van een alcoholisch productbedrijf is hierdoor een nieuw soort ethyl alcohol de afgelopen tijd veel meer verkocht dan voorheen.

Nieuw product

“Ethyl alcohol van agrarische oorsprong voor huiselijk gebruik” is het nieuwe soort ethyl alcohol wat 96% alcohol bevat. Voor een fles betaal je een bedrag van €11,54 (47 lira) wat bijna de helft goedkoper is als een fles rakı. Om van dit soort ethyl alcohol rakı te maken hoef je er alleen maar water aan toe te voegen en deze te aromatiseren met anijsolie. Al met al kost je dit proces maar zo’n 15 minuten en kun je hiermee een fles van 70cl rakı maken voor maar €4,90. Met een verschil van €17,89 is het heel begrijpelijk dat de Turken hun eigen rakı thuis gaan maken.

Wil je ook graag de eigen gebrouwen dranken proeven? Vraag dan nu een evisum voor Turkije aan!

Turkse Raki