Cappadocië, gevormd door vulkaanuitbarstingen

Nieuws

Cappadocië

image-2018-02-23-6-1
Dit prachtige landschap is volgens geleerden ontstaan door meerdere vulkaanuitbarstingen door de Erciyes Dagi en de Hasan Dagi vulkaan. Maar regen en wind heeft het landschap echt gemodelleerd. Regen heeft door de tijd heen zijn eigen weg gevonden door de bovenste laag lava, waardoor het zachte turfsteen is verdwenen en er grote gaten zijn ontstaan. De Kizilimark rivier is 1,51 kilometer lang en is hiermee de langste rivier van Turkije. Deze rivier heeft er voor gezorgd dat er diepe ravijnen zijn ontstaan. Cappadocië ligt zo’n 300 kilometer ten zuidoosten van Ankara, dit gebied is ongeveer 2000 vierkante kilometer groot.

Erciyes Dagi

De vulkaan Erciyes is niet meer actief. Erciyes valt onder een stratovulkaan, dit zijn meestal steile vulkanen en zijn opgebouwd in lagen van gestolde lava en stukken gesteente. De berg is 3916 meter hoog en is hiermee de hoogste berg van Centraal – Anatolië. Erciyes wordt ook wel Argaeus of de witte berg genoemd omdat er meestal het hele jaar door sneeuw in de toppen ligt.

Hasan Dagi

De Hasan Dagi is ook niet meer actief, en valt ook onder een stratovulkaan. De top van deze vulkaan ligt op 3286 meter hoog en is hiermee de tweede hoogste berg van Centraal-Anatolië. De top is niet bereikbaar met de auto, alleen klimmend kunt u er komen wat ongeveer zo’n 6 uur kan duren.
In Cappadocië vind je grotkerken, grotwoningen en zelfs complete dorpen onder de grond, hier zijn veel kunstwerken te zien van de toenmalige bewoners. De turfsteenkegels zijn perfecte woningen, ze zijn warm in de winter en koel in de zomer.

Derinkuyu

Derinkuyu is een van de 36 ondergrondse dorpen van Cappadocië en ligt het diepst van allemaal. Het ligt zo’n 85 meter diep en telt zo’n zeven verdiepingen. In 1963 werd dit dorp ontdekt, hier is alles te vinden als in een dorp boven de grond zoals; kerken, eetzalen, woonruimtes en stallen. Sinds 1965 is dit dorp opengesteld voor bezoekers.

Devrentvallei

Een van de valleien in Cappadocië is de Devrentvallei. Deze staat bekend om zijn roze, witte, groene en rood- oranje schakeringen. Gevormd door de mineralen; zout, calcium en ijzer in het gesteente. Er is ook nog een vallei welke ‘liefdesvallei’ wordt genoemd. Deze vallei is een 30 meter hoge smalle vallei met kleine en losstaande rotsen en toppen. Cappadocië staat vooral bekend om zijn grotten met een vorm van puntmutsen welke ook wel ‘feeënschoorstenen’ worden genoemd. Het verhaal gaat dat deze grotten de naam hebben gekregen omdat men dacht dat als je stiekem een grot inging dat je dan ontvoert zou worden door de feeën.

Göreme

Het openluchtmuseum in Göreme is ook zeker een bezoekje waard. Het is een groot kloostercomplex. Göreme ligt in het hart van Cappadocië, deze staat op de werelderfgoed lijst vanwege zijn beroemde grot- en kegelwoningen. Echt een aanrader om dit gebied te bekijken door middel van een ballonvaart, maar te paard of te voet is het ook een prachtig gebied om te bezichtigen.